Monday, January 25, 2010

Hazımsızlık bitkilerle tedavi ediliyor

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

Dr. Ahmet Toptaş

 

HAZIMSIZLIK

         Hazımsızlık karın bölgesinin üst kısmında ağrı, erken doyma, şişkinlik, gaz, bulantı, yanma şikayetleriyle ortaya çıkar. Aynı zamanda ishal ve kabızlık görülebilir, üzüntü ve sıkıntı ile şikayetler artar.

         Hastalığın nedenleri arasında barsak tembelliği, ülser, gastrit, sindirim salgılarının yetersizliği, barsak hareketlerinin yavaşlığı, stres sayılabilir.

         Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılan çok az sayıda kimyasal-sentetik ilaç bulunmaktadır, öncelikle bitkiler kullanılmalıdır.

         Bitkisel ilaçların etkileri hafif, istenmeyen ( Yan, zararlı) etkileri çok az, etki çeşitliliği fazla ve tedavi alanı geniştir. Tahammülü kolay olduğu için hastalar tarafından da tercih edilmektedir.

         Sinirsel esaslı şikayetlerde sakinleştirici bitkilerin ( Kediotu kökü, şerbetçiotu çiçeği, lavanta ve bunların karışımı) desteği sağlanmalıdır.

         Tedaviye destek olarak içki ve sigara içilmemeli, fazla yağlı yenmemeli, meyve-sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli, lokmalar iyice çiğnenmelidir.

         Hazımsızlık şikayetlerinde çok sayıda bitki ve bunların karışımları kullanılabilmektedir. Burada bunlardan bazıları belirtilmektedir. Bitki esansları ( Eterik yağ) ülkemizde ilaç kalitesinde kontrollü olarak henüz üretilmediği için kullanım şekilleri açıklanmamıştır.

Çay karışımı ( Fixe kombination):

Anason tohumu              30 gr

Frenk kimyonu tohumu   60 gr

Rezene tohumu               60 gr

Tohum karışımı kullanılmadan hemen önce dövülmeli veya öğütülmelidir.

1 çay kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.

Karışım sindirimi hızlandırır, gaz ve kramp giderici etki gösterir.

Hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır ( Karışımda rezene bulunduğu için).

Çay karışımı ( Fixe kombination):

Nane yaprağı                  50 gr

Frenk kimyonu tohumu   25 gr

1 yemek kaşığı karışım kullanmadan hemen önce dövülür, fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.

Bu karışım gaz, şişkinlik ve mide-barsak bölgesindeki hafif kramplarda kullanılır.

Çay karışımı ( Fixe kombination):

Nane yaprağı                  25 gr

Frenk kimyonu tohumu   25 gr

Rezene tohumu               25 gr

1 yemek kaşığı karışım kullanımdan hemen önce dövülür veya öğütülerek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.

Bu karışım (rezene nedeniyle) hekim tavsiyesi olmadan 2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.

Çay karışımı ( Fixe kombination):

Karahindiba kökü ve otu 50 gr

Nane yaprağı                  25 gr

Enginar yaprağı              25 gr

Bitki kısımları kıyılarak karıştırılır ve cam kavanozda muhafaza edilir.

1 yemek kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden sonra içilir.

Bu karışım özellikle safra yollarının normal çalışmamasına bağlı olarak görülen karın boşluğunun üst kısmındaki kramplarda kullanılır.

Kaynaklar:

1-     Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005.

2-     Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.

[Via http://w2q3.wordpress.com]

No comments:

Post a Comment